İsmail safa Camii

Image

İsmail safa Camii

10/07/2013

 

İSMAİL SAFA Kimdir?

İsmail Safa, 1918’de Mutluyaka köyünde dünyaya geldi. Güzelyurt Maarif Öğretmen Koleji’ni bitirdikten sonra Kıbrıs’ta çeşitli okullarda öğretmenlik yaptı. 1944’de Lefkoşa’nın köklü ailelerinden Vedia Ali ile hayatını birleştirdi. 1949 yılına kadar yaptığı öğretmenlik görevinden ayrılarak Sosyal Yardım Daire’sinde görev yaptı.

1953 yılında Baf’taki deprem sırasında köy köy dolaşarak, yaraların sarılmasında büyük rol oynadı. Çalışmaları İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth tarafından ‘Üstün Hizmet Madalyası’ ile ödüllendirildi.

Futfol tutkunu olan Safa ,1958-1960 yılları arasında Yenicami Spor Kulübü yönetim kurulu üyesi ve asbaşkan olarak, 1960-1962 sezonunda’ da Yenicami Spor Kulübü Başkanlığı’nı üstlendi.

İsmail Safa 1959-63 yılları arasında aktif olarak Türk Mukavemet Teşkilatı’nda çeşitli görevler yaptı. 1963 yılında Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Sosyal Servis Ataşesi olarak Londra’daki Yüksek Komiserlik’e atandı. Bu görevinden ayrıldıktan sonra Southwark Belediye Sosyal Yardım Servisi’nde göreve başladı. Güney Londra ‘da yaşayan Türklerin sorunlarıyla ilgili 20 yıl boyunca çalıştı ve onların yardımlarına koştu. 1983 yılında emekli olan İsmail Safa, 17 Mayıs 2004 yılında Londra’da vefat etti.

Gerek Kıbrıs gerek Londra Türk toplumunun sorunları ve Kıbrıs Türk davasına verdiği emekle tanınan Kıbrıs Sevdalısı İsmail Safa, Mali Müşavir Zeren Safa ve işadamı Ali Özmen Safa ile Nazik Hakkı’nın babasıydı. İsmail Safa’nın altı torunu bulunuyor.

24 Ağustos 2007 tarihinde açılışı gerçekleşen İsmail Safa Camii, oğlu Ali Özmen Safa tarafından Lefkoşa Türk Belediyesi yetkililerinin , Selimiye Camii’nin Lefkoşa Surlar içinde olması nedeniyle halkın yaşadığı sıkıntıyı belirtmesi üzerine yaptırılmıştır.

 

 

Lefkoşa Türk Belediyesi – Belediye Mezarlığı

Kıbrıs adasının Osmanlı yönetimine geçtiği 1571 yılında, başkent Lefkoşa’daki müslümanların cenaze namazları, katedralden camiye dönüştürülen Selimiye Camisi’nde kılınmaya başlandı.

Bu uygulama 436 sene devam etti. Önceleri, mezarlıkların surlar içerisinde veya hemen surların dışında bulunmaları nedeniyle cenazelerin omuzlarda veya cenaze arabası ile taşınmalarında sorunlar yaşanmadı.

1974 Barış Harekatı’ndan sonra, Türklerin adanın Kuzeyinde ayrı devlet kurmaları şehirlerin genişlemesine ve sosyal refah düzeyinin yükselmesine sebep olmuştur. Büyüyen Lefkoşa şehri ve gelişen trafik, cenazelerin surlar içerisindeki Selimiye Camisi’nden uzaktaki Lefkoşa Türk Belediyesi mezarlığına taşınması ve defnedilmesi esnasında bazı sorunların yaşanmasına neden olmuştur.

Lefkoşa Türk Belediyesi mezarlığındaki gasilhanede hazırlanan cenazeler, surlar içerisindeki Selimiye Camisi’ne götürülmekte ve cenaze namazı kılındıktan sonra cenaze tekrar mezarlığa getirilmekte idi. Cami etrafındaki araç park yerlerinin yeterli olmaması ve dönüş yolundaki trafiğin yoğun oluşu nedeniyle cenaze kortejinden kopmalar olmakta ve çoğu kez cenaze yakınları defin törenine yetişememekteydiler. Bu sorunlar da cenaze yakınlarının haklı şikayetlerine sebep olmaktaydı.

Uzun yıllar Londra’da yaşamış olan İsmail Safa vefat edince ailesi onu vatanının topraklarına defnetmek için Lefkoşa’ya getirdiler ve Belediye mezarlığına defnettiler. Oğlu Ali Özmen Safa, yaşanan zorlukları görünce, Lefkoşa Türk Belediyesi mezarlığına babası adına kalıcı bir eser bırakmak için cami yaptırma kararı aldı. Bu isteğini 13.07.2004 tarihli dilekçe ile Lefkoşa Türk Belediyesi’ne bildirdi.

Konu 22.07.2004 tarihinde Belediye meclisinde görüşülüp oybirliği ile olumlu karar verildi. Bu kararla caminin mimari çizimi ve mühendislik hesaplamaları yapılıp bürokratik prosedürler tamamlandı. Mayıs 2005 tarihinde caminin temeli atılıp 2007 yılının ortalarında ibadete açılacak hale getirildi.

24 Ağustos, 2007 tarihinde resmen ibadete açılan cami İsmail Safa Camii olarak isimlendirilmiştir. Tüm masraflar caminin banisi olan Ali Özmen Safa tarafından karşılanmıştır.